Stichting Heideboerderij Nederland (SHN)
De SHN heeft een succesvolle werkwijze ontwikkeld om mensen en organisaties in pilotprojecten te laten werken aan het in de praktijk uitwerken van het agro-ecologische concept van de Heideboerderij. Daarbij is de Heideboerderij op twee onlosmakelijk verbonden principes:
- De Heideboerderij verbindt infields (akkers) en outfields (heide, graasgebieden) met elkaar om de kringlopen van nutriënten, geld en mensen te optimaliseren.
- De Heideboerderij heeft een gemeenschappelijke organisatie zoals vroeger de commons, de Marke of de Gemeynt.
Doel van de SHN is het oprichten van een nationale vereniging van Heideboerderijen voor belangenbehartiging, kennisontwikkeling en kennisuitwisseling.
De SHN levert kennis. Omdat mensen niet zelf het wiel hoeven uit te vinden. De SHN heeft het concept van de Heideboerderij ontwikkeld op basis van de praktijk in de Lüneburger Heide en de opzet van diverse pilots in Nederland. Dit concept is op korte termijn te vertalen naar een concreet stappenplan voor de ontwikkeling van een Heideboerderij op locatie.
De SHN organiseert kennisuitwisseling. De SHN heeft ervaring met de conceptontwikkeling van de Heideboerderij op lokaal, regionaal, landelijk en internationaal niveau.
De SHN verbindt. De SHN heeft een uitgebreid netwerk van mensen en organisaties die enthousiast zijn over het concept van de Heideboerderij en willen helpen bij het realiseren van pilots.
De SHN geeft richting. Het concept van de Heideboerderij helpt bij het fysiek en organisatorisch afbakenen van het project en het organiseren van een samenwerking tussen ongelijkmatige partijen.
De SHN biedt ondersteuning bij subsidieaanvragen of projectvoorstellen.
Bestuur
Het bestuur van de SHN bestaat uit:
- Jos Roemaat (voorzitter)
- Herman Wehkamp (secretaris)
- Gabor Visch van Heemst (penningmeester)
Contact
Adres: Bernhaldelaan 7, 6955 BR, Ellecom (KvK-nummer: 71101969)
Jaarverslag SHN 2019
Doelstellingen Heideboerderij
Geïnspireerd door het voorbeeld van de Lüneburger Heide zijn voor de Nederlandse praktijk de volgende doeleinden geformuleerd:
- De Heideboerderij levert optimale bescherming en ontwikkeling van bodem, water, lucht en biodiversiteit door het optimaliseren van de stofkringloop op lokale, c.q. regionale schaal.
- De Heideboerderij zorgt voor herstel van het traditionele, extensieve heidebedrijf met optimale aandacht voor de ontwikkeling van de biodiversiteiten het herstel van de landschapsecologische logica tussen hooilanden, akkers, heidevelden en andere gebieden.
- De Heideboerderij zorgt voor een evenwichtig
bedrijfseconomisch model via de volgende propositie:
- Een agrarische bedrijfsvorm die op extensieve wijze hoogwaardige producten en diensten voortbrengt.
- Een duurzame bedrijfsvorm die in zijn eigen exploitatie kan voorzien.
- Een bedrijfsvorm die een schakel vormt van één of meerdere duurzame ketens.
- Koppeling met lokale en regionale ondernemers voor korte ketens met streekproducten.
- De Heideboerderij legt verbinding met bewoners en bezoekers (burgers en consumenten) door inzet van vrijwilligers, crowdfunding, burgerparticipatie, natuur- en cultuureducatie en ander vormen van samenwerking.
- De Heideboerderij organiseert een cultuurhistorische systeeminnovatie via ‘behoud door ontwikkeling’ door ontwikkeling van ambachtelijke kennis en ervaring, door in situ beheer en ontwikkeling van genenbank van zeldzame huisdierrassen en zeldzame graanvariëteiten.
- De Heideboerderij draagt bij aan de klimaatadaptatie dankzij bodemverbetering die zorgt dat extreme droogte en neerslag beter is te verwerken en aan de klimaatmitigatie door het vastleggen van koolstof in de bodem.