De filosofie van de Heideboerderij is ontwikkeld door de SHN, met ondersteuning van het ministerie van LNV. De SHN werkt aan de ontwikkeling van diverse pilots met de Heideboerderij in samenwerking met wisselende coalities van boeren, natuurorganisaties, landgoederen, mkb-ondernemers en maatschappelijke organisaties.

Veluwezoom
Op de Veluwezoom werken boeren, schaapskudde, landgoederen, natuurorganisaties, gemeentes en bewoners sinds 2017 samen aan de Heideboerderij. Boeren zijn samen met Natuurmonumenten bezig met het ontwikkelen van extensieve graanakkers met oorspronkelijke graanrassen als Veluwse kruiprogge, waarin ook een zaadbank wordt gemaakt van inheemse akkerkruiden.

Kempen
In de Kempen is de Stichting Kempische Heideboeren bezig met het opzetten van een Heideboerderij. We werken hier aan twee heideboerderijsystemen rondom Landgoed De Utrecht en heideterreinen als de Mispeleindse Heide, de Neterselsche Heide, de Landschotse Heide en de Roovertsche Heide.

Salland
Op en rond de Sallandse Heuvelrug liggen diverse kansrijke locaties voor een heideboerderij. In het voorjaar van 2020 zullen we hier gesprekken voeren met enthousiaste natuurbeheerders, boeren, schaapherders en andere ondernemers om dit in de praktijk te brengen. Dat doen we in samenwerking met Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Landschap Overijssel en diverse lokale boeren en schaapherders.

Getijdenboerderij
In de Getijdenboerderij Eiland van Dordrecht koppelen we de wensen van boeren van het Eiland van Dordrecht aan de filosofie van de Heideboerderij en de inrichting van een gemeenschappelijke organisatie voor landbouw en natuurbeheer. Ook hier richten we ons op een vorm van kringlooplandbouw, waarin we de infields (akkers en hooilanden) en outfields (heidevelden en graslanden) van natuur- en landbouwgebieden combineren.