In de Getijdenboerderij Eiland van Dordrecht koppelen we de wensen van boeren van het Eiland van Dordrecht aan de filosofie van de Heideboerderij en de inrichting van een gemeenschappelijke organisatie voor landbouw en natuurbeheer.
Boeren zijn dit project met andere lokale partijen gestart om de verbinding tussen stad, landbouw en natuur te verbeteren. De deelnemers willen met het project vormen van kringlooplandbouw en samenwerking tussen landbouw en natuur bevorderen en organiseren op het Eiland van Dordrecht. Boeren werken in het project aan ‘klimaatslimme’ teelten die de bodem verbeteren en vermarkten die via korte ketens lokaal. Om de verbinding met de stad te verbeteren wordt gewerkt aan een praktijkcentrum met insecten-, vlinder- en bijenbiotoop, proefakkers met een bouwplan van zeldzame en inheemse graansoorten en educatie over natuur en landbouw, in samenwerking met lokale onderwijsinstellingen. De filosofie om outfields met infields te verbinden, staat in het project centraal.
Vanaf 2019 zijn we in het POP3-project Getijdenboerderij bezig om de volgende zaken te realiseren:
- Het opzetten van de exploitatie van een praktijkcentrum voor educatie en coördinatie in combinatie met proefakkers en monitoring;
- Het ontwikkelen van nieuwe business cases voor nieuwe teelten die zijn gericht op een klimaat-slimme akkerbouw en het sluiten van kringlopen;
- Het inventariseren van de stofkringlopen van infields en outfields op het Eiland van Dordrecht voor een beheerplan dat is gericht op een integraal en circulair landschapsbeheer van landbouw- en natuurgebieden;
- Het opzetten van een gemeenschappelijke organisatie voor de kringlooplandbouw, regionale voedselketens en de exploitatie van het Praktijkcentrum volgens de ontwerpprincipes van de commons.
Vereniging Getijdenboerderij Eiland van Dordrecht
In 2020 is de Vereniging Getijdenboerderij Eiland van Dordrecht opgericht. Hierin willen de deelnemers aan de Getijdenboerderij, plus de actieve boeren van het Eiland van Dordrecht die zich hierbij aansluiten, ook na het POP3-project verder werken aan de doeleinden van de Getijdenboerderij.
Boeren van Dordt
Boeren van Dordt is het initiatief van boeren van het Eiland van Dordrecht die de landbouw willen verbinden met de stad Dordrecht. Het Eiland van Dordrecht is een eeuwenoud landbouwgebied dat altijd sterk verbonden is geweest met de stad. Tegenwoordig is het gebied geliefd bij wandelaars, fietsers, sporters, recreanten en Dordtenaren die een ommetje maken.
Dordts Local Koolzaadolie
In 2018 hebben Jan Willemsens en Maurice van Chastelet koolzaad ingezaaid voor een pilot met ‘nieuwe teelten’. Doel was met de diep wortelende koolzaad de bodem te verbeteren en het organisch stofgehalte te verhogen. Er is geëxperimenteerd met het maken van zeep uit de olie. Uiteindelijk is van het koolzaad een nieuwe korte keten opgezet met koolzaadolie voor consumenten. Die wordt lokaal via Boeren van Dordt en boerderijwinkels verkocht.
Dordtse Kringlopen
Vijf Dordtse boeren willen met het initiatief Dordtse Kringlopen compost maken van stedelijk groenafval om dat te gebruiken op de landbouwgrond van het Eiland van Dordrecht. Ze willen net als vroeger stadsafval gebruiken om de landbouwbodems vruchtbaarder te maken. Dit is geïnspireerd op de filosofie van outfields en infields van de heideboerderij, waarbij de stad als outfield en bron van nutrienten dient voor de infields van de akkers van het Eiland van Dordrecht.
Deelnemers Getijdenboerderij Eiland van Dordrecht
Willemsens Landbouw
Jan Willemsens runt een vooruitstrevend akkerbouwbedrijf, wat oog heeft voor natuur en mede-Dordtenaren. Dit doet hij met een breed aanbod van teelten, waaronder de teelt van bloemrijke akkerranden. Ook voorziet het bedrijf in stageplaatsen voor leerlingen van speciaal onderwijs. Willemsens is actief met de lokale agrarische natuurvereniging. Een deel van de aardappelen die hij oogst verkoopt hij lokaal.
Familie Chastelet
Maurice & Marijke van Chastelet en hun kinderen Douwe en Roos combineren akkerbouw met runderen zijn van het ras Blonde d’Aquitain, die grazen in de Dordtse Biesbosch. Het bedrijf zorgt voor zijn eigen kringloop. Veevoer als mais, kuilgras en hooi komen van eigen akkers, stro van de tarwe wordt gebruikt om de stal op te strooien, mest wordt weer uitgestrooid over het land. Het vlees van de Blonde d’Aquitain wordt verkocht aan een vaste groep afnemers op de website van Dordtsche Scharrelkoe Chastelet.
Schaapskudde Eiland van Dordrecht
Schaapherder Huug Hagoort begraast met zijn kudde heideschapen kades, tiendwegen en natuurterreinen in de Dordtse Biesbosch. Schaapskudde Eiland van Dordrecht verkoopt in de schaapskooi in Ottoland lamsvlees, sloffen en vachten van vilt en streekproducten van onder meer de Boeren van Dordt.
Zorgboerderij De Zuidpunt
Zorgboerderij De Zuidpunt is een gemengd bedrijf met akkerbouw voor aardappelen en groentes, zo’n honderdvijftig kippen, zeventig schapen, varkens, eenden, twee ezels en een muilezel. In de drie hectare grote groentetuin worden onbespoten groentes geteeld. Deelnemers van de zorgboerderij zijn zeer actief betrokken bij de dagelijkse verzorging van de dieren, de groenteteelt en het rijp maken van de groentes voor de verkoop. De Zuidpunt biedt ook abonnementen op groentepakketten aan: De groenten van Cors. Het aanbod in de boerderijwinkel is afhankelijk van het seizoensaanbod aan groenten.
Contact
Projectleider: Martin Woestenburg, ++652381841, martin@woestenburg.nl